Pencerahan Isu Kereta Mewah Setpol PM.

Sebagai tidak mahu isu pemilikan kereta mewah salah seorang Setiausaha politik (setpol) PM bahagian Kewangan ini dari terus dimainkan dan di jadikan modal politik oleh pihak  PR, telah mendapat pencerahan mengenai isu tersebut.

Yang menjadi isunya disini adalah kononya Setpol berkenaan tidak mengunakan  kereta rasmi kerajaan, tetapi telah menggunakan kereta mewah milik Setpol berkenaan (diletak lambang rasmi Setpol PM dekat kereta) sebagai kenderaan  rasmi.Kenderaan tersebut diperkatakan berharga hampir 0.5 juta (model Porsche Cayenne) yang didakwa oleh pihak Pembangkang!!.

Masalahnya ini timbul bilamana pemandu kepada Setpol berkenaan telah salah meletakkan lambang rasmi (diambil dari kenderaan rasmi) dan diletakan pada kenderaan tersebut tanpa merujuk Setpol berkenaan.Pencerahan tentang isu kereta berkenaan:
IMG-20141102-WA0021

1. kereta Porsche Cayenne Tiptronic S (A) berkenaan adalah model secondhand 2003. dibeli dengan harga kurang dari 100k. ( jika ikut perkiraan memang Setpol berkenaan mampu pakai kenderaan berharga sedemikian, Jauh berbeza harga kereta berkenaan dengan Toyota Vellfire ataupun Honda Accord.

BlurImage%282-11-2014%207-38-40%29

2.Kereta berkenaan dibeli selepas lndividu berkenaan selepas menjual kereta jenis Mercedes milik beliau. di sini #PBR bandingkan harga model berkenaan di Mudah.comSo, Kita boleh badingkan antara harga kereta secondhand jenis berkenaan di pasaran. Harga kereta jenis ini memang jauh berbeza dengan harga asal.Orang ramai kurang meminati kereta jenis ini mungkin kerana maintenace dan alat ganti kenderaan jenis ini tinggi. Cukai Jalan kereta berkenaan  juga agak tinggi (jika semak geran diatas, cukai Jalan kereta berkenaan RM 4057.60 setahun).

Berkenaan lambang rasmi yang digunakan oleh Individu berkenaan tidak sama sekali menjadi kesalahan, mengikut Akta pengangkutan jalan dibawah kaedah berkenaan nombor pendaftaran, tidak menjadi kesalahan untuk meletakkan lambang rasmi berkenaan (selagi tidak mengelirukan atau melindung no. pendaftaran kenderaan tersebut)Sememangnya Pembangkang kematian isu untuk dimainkan saat ini. selagi boleh spin dan fitnah mereka akan buat.

Jauh sekali isu ini mampu menutup tindakan yang bakal dikenakan kepada Aljuburi.

Dibawah mungkin ini boleh dijadikan rujukan untuk peminat porsche.

1

2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s