Melayu sertai DAP hanya eksperimental

 

  • Dr Shamsul Adabi Mamat

KEMASUKAN lebih ramai orang muda Melayu dalam DAP sejak akhir-akhir ini bukan penanda terdapat perubahan trend dalam penerimaan kaum itu terhadap parti itu sebaliknya hanya bersifat eksperimental.

Prof Madya Dr Shamsul Adabi Mamat berkata, ia bukan sesuatu yang membimbangkan dan tidak menggambarkan ketidakpuasan hati kepada kepimpinan negara yang diterajui orang Melayu.

“Segelintir sahaja Melayu yang akan minat sertai DAP. Ia tidak akan melibatkan angka (ahli Melayu) yang besar kerana DAP memang secara asasnya ialah parti untuk orang Cina,”.

Penyertaan Melayu muda dalam DAP secara terbuka akhir-akhir ini lebih berbentuk eksperimen untuk merasai sendiri perjuangan DAP yang mungkin dilihat baik secara luaran.

Pandangan beliau itu selari dengan pendapat pakar sains politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Muhamad Takiyuddin Ismail yang melihat setakat ini segelintir sahaja Melayu menyertai DAP.

Mengakui terdapat tarikan kuat daripada DAP dalam kalangan orang muda Melayu dari kawasan bandar yang lebih canggih, berpendidikan tinggi dan yang tertarik dengan idea kesaksamaan.

“Kepimpinan DAP memerlukan orang muda yang boleh dilihat mewakili generasi baru Melayu, tidak lagi terikat dengan sejarah perkauman dan mereka cenderung kepada perjuangan untuk semua, “.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: