MH370: Operasi carian Malaysia diperhebat lagi dengan maklumat tentang serpihan pesawat.

 

Kawasan selatan Lautan Hindi dikerumuni pesawat daripada beberapa negara pagi ini untuk pesawat MH370 Malaysia yang hilang apabila pencarian diberi suntikan tenaga baru dengan lebih bukti objek terapung yang disyaki berkaitan pesawat tersebut. 

 

Tetapi cabaran mendapatkan objek terapung tersebut bertambah rumit apabila ribut tropika melepasi kawasan pencarian tersebut, mengugut untuk meyukarkan lagi keadaan yang kini menggagalkan pencarian. 

 

China hari ini berkata salah satu pesawatnya yang sedang mencari di kawasan tersebut ternampak objek seperti serpihan pesawat, menambah kepada jumpaan pesawat Australia iaitu palet kayu dan tali pinggang dan serpihan lain. 

 

Perancis dan China memberikan maklumat satelit minggu lepas yang menunjukkan objek terapung di pinggiran barat Australia – penemuan yang melambungkan harapan mendapat hasil setelah lebih dari dua minggu dalam pencarian. 

 

Armada pesawat am dan tentera yang semakin berkembang kini berkumpul di kawasan tersebut, disokong oleh kapal Australia dan Britain yang ditugaskan mengumpul apa-apa objek yang dijumpai di lautan. 

 

Penerbangan Malaysia Airlines MH370 hilang tanpa amaran pada 8 Mac selepas keluar dari laluan asal di Laut China Selatan dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing dengan 227 penumpang dan 12 krew. 

 

Memegang pada segala maklumat 

Timbalan Perdana Menteri Australia Warren Truss mengingatkan orang ramai tentang bilangan harapan palsu sejak pencarian ini yang beberapa kali menemui jalan mati. 

 

Katanya kepada radio negara itu, “Saya rasa kami semua hanya memegang pada apa-apa maklumat kecil yang muncul untuk mencari tempat untuk memfokuskan usaha kita.” 

 

Tentera US juga menambah kepada rasa mendekati hasil dengan mengerahkan pengesan kotak hitam ke kawasan tersebut, zon yag lebih kurang 2,500 kilometer selatan barat Perth. 

 

Penemuan kotak hitam tersebut amat penting untuk mengetahui apakah nasib sebenar Boeing 777 itu. 

 

Malaysia mengatakan pesawat tersebut sengaja dilencongkan oleh seseorang yang berada dalam pesawat tersebut, tetapi ketiadaan bukti kukuh mewujudkan teori liar yang menambah kepada penderitaan ahli keluarga penumpang yang masih menunggu berita tentang ahli keluarga mereka. 

 

“Gerakan kami ini usaha untuk menyediakan peralatan dan staf terlatih lebih dekat dengan kawasan pencarian supaya jika terdapat serpihan yang dijumpai, kita akan dapat memberi tindak balas dengan secepat mungkin memandangkan bateri kotak hitam tersebut hampir kehabisan.

 

Alat pengesan tersebut berupaya mengesan kotak hitam sedalam 20,000 kaki, katanya dalam satu kenyataan. 

 

Para oseanografi berkata kedalaman lautan di mana serpihan sedang dicari ialah antara 3,000 ke 4,000 meter. 

 

Signal 30-hari daripada kotak hitam tersebut akan mati dalam masa kurang dua minggu. 

 

Fokus pencarian ini pada mulanya berpusat kepada perairan si Asia Tenggara, tetapi semakin dalam ke Lautan Hindi minggu lepas apabila satelit menjumpai imej objek terapung yang besar di sana. 

 

Jabatan Keselamatan Maritim Australia (Amsa) berkata terdapat 10 pesawat yang terlibat dalam usaha mencari yang turut dibantu oleh dua pesawat tentera China yang bertolak awal pagi ini, menyertai pihak Australia, US, dan Jepun. 

 

China sudahpun mengerahkan tujuh kapal yang menambah kepada jumlah kapal yang ada, termasuk dari Britain dan Australia. 

 

Ribut tropika semakin dekat 

 

Komander Udara New Zealand, Mike Yardley berkata awan rendah dan kabut berterusan membuatkan serpihan sukar dicari dalam usaha semalam. 

 

“Kawasan pencarian itu amat besar, tetapi kita sentiasa mendapat maklumat baru, dan maklumat tersebut kerap menunjuk kepada kawasan yang kita cari, jadi krew nampaknya yakin kita berada di tempat yang betul.” 

 

Tetapi ribut tropika Gillian yang kini beberapa ratus kilometer ke utara sedang menukar arah ke zon pencarian itu. 

 

Truss mengatakan ribut itu akan semakin lemah semakin ia ke selatan, “tetapi masih mungkin membawa cuaca buruk.” 

 

Data daripada satelit dan radar tentera menunjukkan bahawa selepas komunikasi akhirnya dengan trafik udara, pesawat tersebut patah balik ke semenanjung Malaysia dan terus terbang – mungkin untuk empat jam – ke arah yang tidak diketahui. 

 

Tiga senario sudahpun muncul untuk menjelaskan apa yang berlaku kepada pesawat tersebut, rampasan, sabotaj juruterbang, ataupun krisis semasa penerbangan yang menyebabkan penumpang dan krew tidak sedarkan diri lalu pesawat itu terbang dengan sendirinya sehingga kehabisan minyak dan terhempas. 

 

Dua pertiga penumpangnya warga China. Penderitaaan dan kemarahan mereka sudah beberapa kali meletus, termasuk semasa perjumpaan hujung minggu di mana polis terpaksa menahan beberapa saudara mara yang menuduh pihak berkuasa Malaysia menyembunyikan maklumat. 

 

“Banyak kali saya rasa seperti hendak naik gila. Perasaan saya merata-rata bersepah. Saya meminta (pihak) Malaysia memberi jawapan tetapi mereka katakan tidak boleh,” kata satu saudara semalam. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s